(röviden...)

bodzafaA XXI. század embere egyre nagyobb figyelmet szentel egészségének megőrzésére. Ezzel párhuzamosan a tudományos élet is előszeretettel kutatja az olyan természetes vegyületeket, molekulákat, amelyek egészségünk megőrzésében nélkülözhetetlenek lehetnek. Ennek kiváló példái az antioxidánsok és a szabad gyökök viszonyának vizsgálata. Ezen anyagok megismerése az orvostudomány egy rendkívül gyorsan fejlődő területe, ezért számtalan vizsgálat folyt a közelmúltban, amely a flavonoidok, mint természetes antioxidánsok szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálták. Ezen vizsgálatok eredményeiből a következő konklúziók vonhatóak le.

stressz

A szabad gyökök olyan részecskék (atomok vagy molekulák), amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezért arra törekszenek, hogy elektronhiányukat a lehető leghamarabb pótolják. Élő szervezetbe kerülve ezért bármelyik ép sejtjéből megpróbálhatják felvenni ezt az elektront, megrongálva ezzel a sejteket. A szervezet válaszként olyan anyagok termelésébe kezd, melyek még a sejtromboló hatás előtt közömbösítik a szabad gyököket, azzal, hogy ők maguk adják oda elektronjukat, semlegesítve ezzel önmagukat is. Ezért olyan helyzetben, amikor a szervezetbe több szabad gyök kerül, mint amennyi antioxidánst termelni tud, akkor a természetes egyensúly felborul. Ilyen megnövekedett szabad gyök szintet helytelen táplálkozással, stresszes életmóddal, dohányzással, de akár aktív sportolással is előidézhetünk szervezetünkben.

bodza üvegben

 

Ilyenkor veszi kezdetét a hosszútávu sejtkárosítás, melynek hatására bőrünk elveszítheti rugalmasságát, immunrendszerünk meggyengül, gyakrabban lehetünk betegek, illetve olyan súlyos betegségek is nagyobb kockázattal fordulhatnak elő, úgy mint a daganatos betegségek. Ezért kiemelt fontosságú szervezetünket külső forrásból is antioxidánsokhoz juttatni, hogy helyreálljon a szabad gyök-antioxiáns egyensúly.